banner1

SINAV KAYGISI NEDİR?

SINAV KAYGISI NEDİR?
Sınav kaygısı bireylerin hazırlandığı sınavların öncesinde öğrenmiş oldukları bilgi birikim ve tecrübeleri olumlu bir şekilde kullanamaması ve başarı seviyelerinin normalin altında kalmasına yol açan durumdur. Bu durumu yaşayan bireyler genellikle sınav anından daha fazla, sınavın sonucuna odaklanarak olumsuz düşüncelerinin hakimiyetine girebiliyorlar. Bu durumda öğrencilerde bazı belirtilerin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bu kaygıyı yaşayan bireyler, fiziksel, duygusal ve davranışsal olarak problemler yaşamaktadır. Bu problemler bireyin sınav öncesi ve sınav anında ortaya çıkabiliyor. Bireylerde genellikle kalp atışının hızlanması, vücudunda terlemeler, mide ağrıları, bulantı, kaslarda gerginlik ve zaman zaman baş dönmesi de olabilir. Duygusal olarak belirtileri ise korku, panik,  heyecan, gergin olma gibi belirtiler yaşanır. Son olarak davranışsal olarak ise de ders çalışamama, sınava girmeme ya da sınavı yarıda bırakma durumları yaşanabilir. 

PEKİ BİZ BU SINAV KAYGISINI NASIL AZALTABİLİRİZ ?

Bireyin motivasyonunu yukarıda tutacak davranışlar ile onun yanında olmalıyız. Programını kendisinin yapıp ve sonrasında kontrol edebilmesi konusunda yönlendirmelerde bulunmalıyız. Bireye kaygı yaşamasına sebep olan olumsuz düşünce ve durumlar ile nasıl baş etmesi gerektiğini veya azaltabileceğini anlatmalı, yöntemler araştırmalıyız. Bu olumsuz durumlarda nefes ve kas gevşetme egzersizleri ya da dikkatlerini kısa süreli de olsa başka alanlara yönlendirmeliyiz. 
Eğer ki kaygılanma durumunda değişiklik olmazsa ve bireye  zarar veriyorsa, profesyonel yardım almayı ihmal etmeyin. 



                   BAŞARI KOÇUM
iNSTAGRAM: @basarikocum
 

Tarsus Haber

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2018, 18:08

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER