banner1

Tarsus Ticaret Borsası 70 Yaşında

Tarsus Ticaret Borsası 70 Yaşında

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile aynı yıl 5590 Sayılı Kanun ile kurulan ilk Borsa olan Tarsus Ticaret Borsası 70’inci yaşını kutluyor. 

Borsa Başkanı Murat Kaya 70. Yıldönümü ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında; Başkan Murat Kaya, Borsa’nın 70. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptı açıklamada, 1926 yılında 3 yıl gibi bir faaliyetin ardından kapanan Tarsus Ticaret Borsası’nın, 9 Ağustos 1951 tarihinde tacir ve sanayici Bekir Tısoğlu, Hilmi Seçkin, Kâmil Dirlik, Tevfik Öktem, Abdullah Öktem, Lütfü Arman, Hasan Karamehmet, Kasım Ekenler, Suphi Sabah, Mustafa Münif Tan ve Hakkı Ekincioğlu’ndan oluşan Mütevelli Heyeti’nin çalışmaları ile 15 Mart 1952 yılında yeniden faaliyete başladığını ifade etti. 

O yıllarda 80 metrelik bir oda içinde faaliyetine başlayan ve bugün 30 bin metrekarelik alanda hizmetini en çağdaş ve modern bir şekilde yürüten Tarsus Ticaret Borsası’nın kuruluşunda, hizmetlerinde emeği geçenleri saygı ve minnetle yad ediyoruz. 

Dünden bugüne katkı veren herkesten Allah razı olsun. 70 yıl sonra bugünde, yarında aynı ruh, aynı heyecanla, Güçlü Türkiye ve Güçlü Ekonomi için, Üretim ve İhracat Hedefimizdir sloganımızla çalışmaya devam ediyoruz” dedi. 

70 yılda iz bırakan dokunuşlarla ve üyelerinden aldıkları güçle, gelecek vadeden yatırımlar gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan Kaya “Covid-19’un küresel salgına dönüşmesinden bu yana iki yıl geçti. Bu süre zarfında ağır insani ve maddi kayıplar yaşandı. Can kayıplarının yanı sıra milyonlarca insan işini veya gelirini kaybetti.

Dünya savaşları sonrasındaki en ciddi sosyal ve ekonomik problemler ortaya çıktı. Ekonomik faaliyetlerde ortaya çıkan büyük daralma sonrası başta gelişmiş ülkelerde olmak üzere başlatılan kapsamlı politika ve likidite destekleri, küresel ekonominin çöküntüye gitmesini önlemiş oldu. Aşı konusunda sağlanan ilerlemelerle birlikte bu sağlık ve ekonomi krizinden çıkış yolu giderek daha görünür hale geldi. Ancak toparlanma hala belirsiz, dengesiz ve kırılgan” ifadesini kullandı. 

Ekonomi ve ticarette yaşananlardan da 5 önemli ders çıkardıklarının altını çizen Murat Kaya bunlardan birincisi ‘Kalıcı bir ekonomik iyileşme’, ikincisi ‘Çalışanlara ve işletmelere destekler sürdürülmesi’, üçüncüsü ‘Beşerî ve kalifiye sermayeye daha fazla yatırım’, dördüncüsü ‘İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini görmek’ (yeşil bir ekonomi) ve beşincisi ‘Uluslararası ticareti güçlendirmek’ olarak dile getirdi. 

“GÜZEL BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ.” 

Tarsus olarak coğrafi yapımız, üretim kapasitemiz, merkezi konumumuz ile büyüme potansiyeli en yüksek gelişmekte olan bölgelerden biriyiz. Risklere değil, fırsatlara odaklanmalıyız. İstikrarlı ve emin bir şekilde ilerlemeyi sürdürmeliyiz. 

Bizler, uzlaşıdan ve iş birliğinden yanayız. Bizim tavrımızda ve dilimizde, kavga ve çatışma olmamıştır ve de olmayacaktır. Seçimle iş başına gelmiş bir meclisiz, bizi isteyenler kadar isteyenlerin de olacağını açık yüreklilikle kabul etsek de, hizmet anlayışımız için asla ve asla böylesi bir ayrım söz konusu dahi olmamıştır ve de olmayacaktır.

Her dönem ve her konuda eleştiriye açık olduk ve açık olmaya da devam ediyoruz, kimseye gönül koymadık ve koymayacağız, hiç kimsenin de bize gönül koymasını istemeyiz. Bizler, sizlere hakkımızı helal ediyoruz sizler de helal ediniz. 

Güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu topraklar bizim. “Coğrafya kaderdir” demiştir İbn-i Haldun ve biz bu coğrafyanın zorluğunun ve kaderinin bilincinde olarak, inadına, kardeşçe yaşadık ve yaşamaya devam edeceğiz. Tüm kötü niyetlilere, bölücülere ve hainlere inat, biz kardeşlik duyguları içinde üreterek yaşamayı tercih edecek ve üreterek zenginleşeceğiz.

Dünyada kalıcı bir güç haline gelebilmenin tek yolu ekonomik büyüme ve kalkınmadır değerli üyelerimiz. Türkiye, sahip olduğu potansiyelleri, çalışkan ve azimli girişimcileriyle, müteşebbisleriyle daha çok başarı hikâyesine dönüştürecektir. 

“TARSUS TİCARET BORSASI’NIN TÜM ÜYELERİ, BİRER BAŞARI HİKÂYESİDİR” 

Ben, Tarsus Ticaret Borsası’nın tüm üyelerinin, bizzat kendilerinin, birer başarı hikâyesi olduğuna yürekten inanıyorum. Ne kadar zor şartlarda ve yüksek riskle ticaret yaptığınızı da biliyorum. Sizleri bu kahramanlığınızdan dolayı da bir kere daha tüm içtenliğimle kutluyor ve ayakta alkışlamak istiyorum.

İyi ki sizler varsınız! İnsanın en hayırlısı insana hayrı dokunandır. İz bırakan dokunuşlarla, üyelerimizden aldığımız güçle, gelecek vadeden yatırımlar gerçekleştirdik. 70. yılımızda birlikte yürüdüğümüz, başarılara imza attığımız üyelerimiz, çalışanlarımız ve paydaşlarımızla beraber Borsamızı ve ülkemizi daha da ileriye taşımaya devam edeceğiz. 

S. G.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER