banner1

Başkan Kaya, TOBB Müşterek Konsey Toplantısı'na Katıldı

Başkan Kaya, TOBB Müşterek Konsey Toplantısı'na Katıldı

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Ankara TOBB Birlik Merkezinde gerçekleşen TOBB Müşterek Konsey Toplantısı’na katıldı. 

Toplantıda konuşan Başkan Murat Kaya, küresel salgının verdiği en önemli mesajın “TARIM ve GIDA” olduğu, pandemi sürecinde tüm dünyada yeterli gıdayı üretmenin ve güvenli gıdaya ulaşmanın öneminin daha da arttığına değindiği konuşmasında 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanununa göre Tarımsal desteklememelere ayrılan payın yeterli olmadığına değinerek 

“2021 yılında açıklanan bütçe rakamına çiftçiye verilen tarımsal desteklemenin büyüklüğünün en az 56,4 milyar TL olması gerekiyordu. Buna karşılık Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda da kabul ettiği üzere 2021 yılında tarımsal destekleme ödemesi 23 milyar TL olarak öngörüldü.

Üreticinin finansman sorununa en büyük destek olan tarımsal desteklerin en az kanunda öngörülen miktarlara yükseltilmesi gerekiyor. Ekiminden dikimine, ihracatından ithalatına kadar tarımımızda planlama ve yapısal köklü değişiklikler yapılmazsa, tarımsal ihracatımızın büyüklüğünden veya artmasından bahsedemeyecek durumda kalacağız. 

SU FAKİRİ ÜLKE OLMA YOLUNDAYIZ 

Dünyanın en önemli ovalarından biri olan Çukurova ‘da her türlü ürün yetiştiriciliği yapılmaktadır.Yakın tarihte bölgemizde ve ülkemizdeki en büyük sorun iklimsel ve meteorolojik değişikliklerden kaynaklı su fakiri olma durumunda kalacağımızdır. 

Su sorunumuza acilen çözüm bulamazsak, Ülkemiz tarımın her alanında dışarı bağımlı hale gelecektir. Halen vahşi sulama yöntemleri ile gerçekleştirdiğimiz sulamada da bir an önce kapalı ve modern sulama sistemlerine geçmeliyiz.” Dedi. 

Lisanslı depo işletmelerinin sorunlarını da değinen Başkan Murat Kaya, üreticinin lisanslı depolar üzerinden kullanacağı kredilerde sıkıntı yaşadıklarını, lisanslı depoların istenilen ekonomik verimi sağlaması için lisanslı depolara ürün getiren üreticilere verilen kira ve nakliye desteklerinin yetersiz kaldığına ve bir an önce arttırılmasının gerekli olduğuna değindi. 

Tarsus Objektif

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2021, 17:16

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER