banner1

ARABULUCULUK BÜROSU TARSUS ADLİYESİNDE HİZMETE AÇILDI

Tarsus Adliyesi'nde, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nın çalışmalarıyla Arabuluculuk Bürosu hizmete girdi.

ARABULUCULUK BÜROSU TARSUS ADLİYESİNDE HİZMETE AÇILDI
Tarsus Adliyesi'nde, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nın çalışmalarıyla Arabuluculuk Bürosu hizmete girdi.
 
Adliye Sarayı 2. Kantta hizmete giren Arabuluculuk Bürosunun açılışına Kaymakam Yüksel Ünal, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Cumhur Taşkın, Garnizon Komutanı yüzbaşı Selim Onaran, Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Belediye Başkan Vekili Ali Şimşek, Adalet Komisyonu Başkanı Ferhat Karakuş, Emniyet Müdürü Halis Ünal, Jandarma Komutanı Binbaşı Mahmut Erin, AK Parti ilçe Başkanı İbrahim Gül ve Mersin Baro Başkanı Ali Er, Tarsus Temsilcisi Cihan Öktem, Tarsus Adliyesinde görevli Hakim ve Savcılar ile Ticaret ve Sanayi Odası’nın bazı yöneticileri ile Genel Sekreteri Ali Ukav, Ticaret Borsası’nın bazı yöneticileri ile Genel Sekreteri Hasan Şanlı, avukatlar ve davetliler katıldı.
 
Tarsus Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nın çalışmalarıyla Arabuluculuk Bürosu'nun hizmete girdiğini ifade etti.
 
Arabuluculuk Bürosu'nun çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirten Başsavcı Kılıç, “Taraflar, aralarındaki uyuşmazlığı, bağımsız ve tarafsız hareket eden ve bu alanda eğitim almış hukukçu bir 'arabulucunun' yardımıyla, birlikte görüşerek ortak bir çözüm yolu bulabilmektedirler. Büyüklüğü ve fiziksel özellikleriyle modern bir yapıya sahip olan Tarsus Adalet Sarayı da kadim medeniyetler şehri Tarsus’a yakışır bir şekilde 2013 yılından bu yana şimdiki yeni binasında hizmet vermektedir. “ dedi.
 
41 Hakim ve Savcı ile 231 adalet personeliyle adaletin tesisine çaba sarf eden adalet camiasının büyük aile statüsünde olduğunu, acıyı ve mutluluğu ortak paylaşıp, birlikte hizmet etmenin kıvancı içerisinde bulunduğunu belirten Başsavcı Kılıç, “Arabuluculuk, hukuk anlaşmazlıklarında arabuluculuk kanunu kapsamında kabul edilmiş, Mahkeme dışı etkin bir çözüm yoludur. Mahkemeden daha kısa sürmekte ve ekonomiktir. Arabulucuyu taraflar seçebilmektedir. Zaman ve iş gücü kaybı olmaz. 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle Tarsus Adliyesi Arabuluculuk Bürosu fiilen hizmete girmiş olup, bugüne kadar dava şartı gereği 172 başvuru yapılmış, 108’i sonuçlanmış, bunun 28’i anlaşmayla sonuçlanmıştır. Hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.
 
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin arabuluculukta yüzde 96'lık başarıyla dünya rekoru kırdığını belirterek, Türkiye'de 14 Kasım 2013 tarihinde arabuluculuk sisteminin fiilen faaliyete geçtiğini söyledi.
 
Anlaşmazlıklarda Mahkemenin ve davanın en son çare olduğunu dile getiren Öztatar, “Önce gelin arabulucuda sorununuzu çok hızlı bir şekilde çözümlemeye çalışın. Türkiye arabuluculuk sistemini beğendi. Esasında arabuluculuk anlatılıp, bilindikçe insanlar geliyor. Bizim de amacımız bu merkezler, arabulucular vasıtasıyla bu tanıtımı gerçekleştirmektir. Türkiye arabuluculukta yüzde 96'lık bir başarıyla bir dünya rekoru kırmıştır. Arabuluculukta dünya başarısı yüzde 70-75'tir, ama Türkiye'de yüzde 96'lık bir başarı var. Arabuluculuk sisteminin yaklaşık 5  yıl önce ülkemizin hukuk dünyasına kazandırılmıştı” diye konuştu.
 
Kaymakam Yüksel Ünal ise konuşmasında, Devletin arabuluculuğa büyük önem verdiğini, arabuluculuğun kısa sürede sorunu çözüme kavuşturduğunu ve daha ekonomik olduğuna vurgulayarak, “Arabuluculuk, kanuni anlamda bir metne bağlanmış olmakla beraber temel düşüncesinde eskiden mahallelerde muhtarlarımızın, sakallı büyüklerin, sözü dinlenen kanaat önderlerinin tarafları yan yana getirerek, uzlaştırabildikleri, anlaştırabildikleri konular gibidir. Şimdi de aralarında anlaşmazlık bulunan vatandaşlarımız belirli hukuki anlaşmazlıklarda arabulucuya gideceklerdir. Arabuluculuk sistemiyle sorunların daha kolay yolla ve daha kısa sürede çözümlenmesi sağlanacaktır. Arabuluculukla çözümlenen davalarda, taraflar daha sonra helalleşip, kucaklaşıyorlar ve el sıkışıyorlar. Ticaret erbabıysa, ticari işlerini devam ettirebiliyor. Çünkü insanlar mahkemelerde davalaştıklarında husumetler meydana geliyor, birbirlerine yan gözle bakmaya başlıyorlar. Oysa arabuluculuk sürecinin sonunda ticari barış, toplumsal barış kazanıyor. Tarsus Adliye Sarayı’mızda açılan Arabuluculuk Bürosu’nun hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
 
Ferda Yeşil’in Müdürlüğünü yaptığı Arabuluculuk Bürosunda 8 Avukatın görev yapmakta olduğu belirtilerek, Başsavcı Mehmet Sabri Kılıç, Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar’a teşekkür ederek, çiçek verdi.
 
Konuşmaların ardından Aracılık Bürosu’nun açılış kurdelası kesildi.

Tarsus Haber

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2018, 13:39

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER